Soğuk Hava Deposu
Soğuk hava deposu, adından da anlaşılacağı üzere kullanıcılarının isteği üzerine sıcaklık seviyesi ayarlanan depolardır. Günümüzde pek çok alanda soğuk hava depoları kullanılır. Özellikle bir çok ürünün korunması düşünüldüğünde soğutmasız bir dünya düşünebilir misiniz? Üzerinde yaşadığımız gezegenin tüm dinamikleri ele alındığında soğutmanın önemini anlatmak çok elzemdir. Yaşayan insan nüfusu, yiyecek içecek ihtiyaçları ve doğru muhafaza edilmeleri açısından insan yaşamı kalitesini inanılmaz ölçüde rahatlatan sistemlerdir.
Bir soğuk hava deposu, içinde belirli bir sıcaklığın yapay olarak üretildiği bir depodur. Soğuk hava depoları genellikle ürünleri uzun süre muhafaza edilmeleri gereken ısılara göre ayarlanmış depolardır.
Soğuk Hava Depolarına Duyulan İhtiyaç
Soğuk odalar, gıdaların anlık ya da uzun süreli muhafazası için olabilecek en doğru ortamları oluşturur. Sebze ve meyve gibi gıdaların bozulmasını engellemek ve tüketim ömrünü uzatmak, özel olarak tasarlanan soğuk odaların temel işlevidir.
Soğuk hava odaları, gıda ve diğer ürünlerin en sağlıklı ve uygun saklama koşullarında tutulacağı şekillerde tasarlanmışlardır. Bu nedenle bozulabilir gıda ve ürünlerin saklanması için harika bir seçimdirler. Gündelik hayatta ve ticari alanlarda tamamen zaruri ve terkedilemez bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Teknik Özellikleri
Soğuk hava depoları, dışarısı ile hava alış verişi bulunmayan, oda içerisinde sıcaklık değişimi olmayan özel depolardır. Kullanılan malzemeler sayesinde dışarıda ki iklim koşullarından etkilenmezler. Depo içerisindeki havanın sıcaklığı eşit olarak tüm alan ve yüzeylere ulaşır. Soğuk hava depoları saklanacak ürünün yapısına göre 15 derece ile -40 derece arasında soğutma işlemi gerçekleştirebilir. Bu sıcaklık değerlerine göre depolar sınıflandırılırlar.
Serin depolama: 8 derece ile 15 derece arasında değişirler.
Soğuk depolama: 2 derece ile 8 derece arasında değişirler.
Buzdolabı depolama: -4 derece ile 3 derece arasında değişirler.
Donuk depolama: 0 derece ile -25 derece arasında değişirler.
Şoklama: -25 derece ile -40 derece arasında değişirler.